The works for consolidating and reconstructing the wall have been based on two very different design ideas. On the one hand, the outer face has been reinforced, in the region situated under the church of San Bartolomé, where the wall is used as a retaining wall. Here it has been necessary the reposition and the anchor of the outer sheet of stonework that had been detached from the general masonry of the rest of the wall. These reinforcements have been extended to the round tower that limits this section to the east and to the top finish of the entire existing section. Moreover, the partial reconstruction of this section of the wall has been tackled with the dual objective of strengthening the wall’s linearity where it opens out onto the Puerta de la Salida (the exit portal), allowing for long views out over the valley and the hermitage of Val. This reconstruction solution provides a visual interrelation between the resting points along the Roman fountain and the hermitage, using a complete interruption of the wall to do so. Its height on both sides of the crack is different, as one of the sides is a finishing touch for a pre-existing canvas and the other one is completely new due to its degree of destruction, taking on a partial role as a viewpoint for the surroundings. Thus, the reconstruction is essentially contemporary, where the volumetric treatment is the key to this work done on the wall, using a construction procedure that employs a hollow reinforced concrete wall structure with an outside masonry cladding of limestone, similar to that used to create the wall many centuries ago.