The project for remodelling the Plaza de Santa Ana Square proposes the recovery of the urban space for a preferably pedestrian use and for coexistence between vehicles and pedestrians and a series of one-off improvements that will lead to highly-important aesthetic and functional improvements to the square. The preliminary study conducted for the project’s conditioning factors revealed that the urban space was surrounded by private-vehicle traffic, with intensive use as an evening drinking district, indiscriminate loading and unloading and a significant effect on the aesthetics and functionality of the eastern part by an entrance for vehicles to the underground car park located under the square, in front of the façade of the Teatro Español (Spanish National Theatre). The project’s purposes highlight the need to create a feeling of unity for the entire urban space defined by the buildings and substantial improvement of the public areas in front of the Teatro Español. The manner in which this urban vacuum will be changed and brought into harmony is based on using a specific cadence in the placement of paving stones, eliminating the differences in height between pavements and roads and, basically, removing all types of barriers and obstacles. Thus, the road in the northern part of the square will be completely eliminated, in order to contribute to the general project objectives. A new urban space will be designed for the area in front of the Teatro Español that will arise from transferring the entrance to the underground car park to the south of the square and the curved change of direction of the Calle del Príncipe to gain an ‘urban salon’ space and moderate through traffic. A large part of the original trees will be conserved and these will be complemented by new plants. The areas of bare earth will be covered by terra-cotta cobblestones that will bring together the rest areas within the space.